EKG vizsgálat

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról nyerünk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül.
Ez egy teljesen fájdalommentes, napjaink alapvető vizsgálati módszere a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad.
12 elvezetéses EKG vizsgálat:
Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is. Információt kaphatunk többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló tényezőiről vagy nemkívánatos mellékhatásairól. A vizsgálat ezen kívül alkalmazható még a veleszületett és/vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából is, éppen ezért a nyugalmi EKG vizsgálat kikerülhetetlen része egy kardiológiai kivizsgálásnak.
Klinikánkon 12 elvezetéses EKG-val lehetőség van terheléses EKG vizsgálatra is.

Az EKG vizsgálat menete:
A nyugalmi EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira fémelektródát rögzítünk.
A vizsgálat közben 8 elektródát helyezünk a mellkasra és 4-et a karokra és a bokára.
Fontos a beteg nyugalmi állapota – amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. rohanás) módosíthatja az EKG görbét.