Királyerdei Klinika Mellfelvarrás

Mellfelvarrás

A mell elveszítheti rugalmasságát terhességet, szoptatást követően, nagymértékű fogyás miatt, illetve az idő múlásával, melynek következtében a mell bőre és mirigyállománya megereszkedik, ún. lógás alakul ki.

Ebben az esetben mellfelvarrással a mellek feszesebbé tehetőek, alakjuk esztétikusan formálható. Azoknál a pácienseknél, akik elégedetlenek a mellük nagyságával, mert csökkent azok mérete, megváltozott a formája, a szimmetriája, náluk a mellfelvarrás kombinálható mellnagyobbítással. A mellplasztika során különböző méretű mellimplantátummal a mell aszimmetrikus eltérései is korrigálhatók.

Konzultáció a plasztikai sebésszel
A konzultáció alkalmával beszélje át plasztikai sebészével, hogy milyen elvárásai vannak a mellfelvarrással kapcsolatban, milyen eredményt szeretne elérni. Számos kérdést fog feltenni Önnek az egészségével, életvitelével kapcsolatban, mert a plasztikai sebész ezek figyelembevételével tervezi meg a mellplasztikai beavatkozást. Az ideális eredmény elérése érdekében a plasztikai sebész javasolhatja a mellimplantátum használatát. Ennek oka, hogy mellfelvarrás után a mellek feszesebbek lesznek, de optikailag kisebbnek tűnnek majd. A mell méretbeli aszimmetriája a nagyobb mell kisebbítésével, a kisebb mell vagy mindkét mell különböző méretű mellimplantátum beültetésével korrigálható.
Azután, hogy megbeszélték az elvárásokat, és a szükséges mellplasztikai beavatkozásban megállapodtak, a plasztikai sebész megmutatja , hogy hová esnek majd a vágások, illetve melyek lesznek a mellplasztika utáni teendők, az esetleges kockázatok. A plasztikai sebész leméri melleit és fényképet készít orvosi dokumentáció céljából.

A mellimplantátum, mellprotézis
Amennyiben plasztikai sebészével úgy döntenek, hogy a mellfelvarrás során mellimplantátumot is beültet, a következő információkat érdemes tudni: A jelenlegi gyakorlatban használt, folyamatosan fejlesztett mellimplantátumok folyékony szilikonnal, ún. kohézív géllel (zselés implantátumok) vagy sóoldattal töltött rugalmas szilikonzacskók. Alakjukat tekintve lehetnek gömbcikk formájúak, vagy természetes mellformát utánzó, anatómiai implantátumok. A mellimplantátumok felülete sima vagy texturált, azaz érdesített lehet.

A mellfelvarrás műtéti technikái
A mell korrekcióját az esetek túlnyomó többségében a megnyúlt, felesleges bőr eltávolításával és a mirigyállomány rögzítésével érjük el. A mellfelvarrás során általában 3 helyen történik a vágás: a mellbimbóudvar körül, a mellbimbó aljától függőlegesen a mell alá, a harmadik vágás vízszintesen a mell alatt helyezkedik el a mell természetes áthajlásánál, a mell alatti redőben; az alsó metszés kisebb fokú korrekció esetén elhagyható.
A mellimplantátum kerülhet a mell mirigyállománya vagy a mellizom alá. Kis mellmirigy-állomány esetén azonban ez a módszer nem megfelelő, mert legtöbbször egyértelműen látszik a mellplasztikai beavatkozás. A plasztikai sebész mellbimbókörüli vágáson át is behelyezheti a protézist. Ezt a módszert ritkán alkalmazzák orvosaink – akkor is csak olyan nőknél, akik már szültek-, mert gyakorta a mellbimbóudvar kiszélesedésével jár, mely a mell szép formáját esztétikai szempontból rontja, valamint a mirigyállományt is. Így kis mellmirigy-állomány esetén izom alá helyezi be a plasztikai sebész az implantátumot.
A mellbimbó kisebbítése esetén a sebész a mellbimbó körül vág, esetleg kimetszi a felesleges bőrt, befelé forduló mellbimbó esetén a metszés a mellbimbó területét és az alsó szöveteket is érinti.
Hogy Önnek pontosan milyen mellplasztikára lesz szüksége, egyrészt elvárásaitól, másrészt személyes adottságaitól függ; ezért szükséges a feltétlen bizalom Ön és a plasztikai sebésze között, hogy közösen a megfelelő mellplasztikát és – szükség esetén – implantátumot válasszák ki.

Felkészülés a mellfelvarrásra
Mielőtt sor kerülne a mellplasztikára, a saját biztonsága érdekében több szűrővizsgálaton kell részt venni: laborvizsgálat, EKG, mell ultrahangos-, röntgen, aneszteziológiai vizsgálatokra kerül sor. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, plasztikai sebésze ad felvilágosítást.

A mellfelvarrás
A mellplasztikára altatásban kerül sor, és kb. 2-2,5 órát vesz igénybe. Miután a plasztikai sebész eltávolította a felesleges bőrt, a mellbimbó feljebb kerül, melynek mérete csökkenthető. A mell feszességét a mell alatt elhelyezkedő varrattal véglegesíti a sebész.
A mellfelvarrás végén a mellekre rugalmas, szoros kötés kerül, másnap a kötést kompressziós melltartóra cseréli plasztikai sebész, vagy a pozícionáló pánt és a melltartó a mellplasztika után rögtön kerül fel a mellekre. A speciális sportmelltartót 5 hétig kell viselnie annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljön a mell. A mellfelvarrást követően 1-2 éjszakát kell a kórházban tölteni.

A mellfelvarrás kockázatai
A mellplasztikai műtétek során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás a mellfelvarrás is kockázattal jár. Azután, hogy plasztikai sebészével mindent átbeszéltet, ismerteti Önnel az esetleges kockázatokat, komplikációkat, és a mellplasztika utáni teendőket is.

Mellfelvarrás: felépülés
Varratszedésre a mellfelvarrást követő 10-14. napon kerül sor. A speciális melltartót még varratszedés után is hetekig hordania kell. Mellei végleges formájukat kb. 3-4 hónap alatt veszik fel. A mellplasztikát követő 1 hónapban kíméletesen kell bánni a testrésszel, a fizikai munkától, erős terheléstől óvakodni kell! Foglalkozásodtól függően 1 hét múlva visszatérhet a munkába. Bármilyen kérdés vagy panasz esetén azonnal hívjon minket a megadott telefonszámon, a nap 24 órájában.

Mellfelvarrás: eredmények
Habár a mellfelvarrás eredménye azonnal látható, melle alakjukat kb. 3-4 hónap alatt veszik fel, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a végleges formája és pozíciója kialakuljon. Melle megszépült formáját tovább megőrizheti, ha megtartja testsúlyát és egészséges életmódot folytat.

Kérjen itt időpontot tőlünk, és mi segítünk egészségügyi problémája megoldásában. Kérem töltse ki ezt a néhány sort hogy segíthessünk, adatait bizalmasan kezeljük

Miben segíthetünk ?